Over Stressologie

Stressologie, een heel andere kijk op stress en burn-out!

De meeste mensen denken dat stress en burn-out vooral problemen zijn die tussen de oren zitten. Dat dachten wij aanvankelijk zelf ook. Totdat we ons er meer in gingen verdiepen.

Naarmate we (met een multidisciplinair team vanuit geneeskunde, psychologie en orthomoleculaire therapie in het Centrum voor Stressologie) dieper in de materie doken kwamen we tot een heel ander inzicht: het draait vooral om hormonen bij stress en burn-out. Te veel stresshormonen en daardoor te weinig andere hormonen, ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters) bijvoorbeeld.

Door stress ontstaat er een hormonale disbalans die heel veel burn-outklachten veroorzaakt. Het goede nieuws is dat die verstoorde hormoonhuishouding hersteld kan worden, in eerste instantie  met de juiste voedingsstoffen. En in tweede instantie natuurlijk met het oplossen van de veroorzaker (s) van je stress en goede begeleiding.

 

Meer lezen over stress, burn-out en de rol van voedingsstoffen

Stress ontstaat zodra je met gevaar wordt geconfronteerd en angstig wordt. Zodra je gevaar ervaart maakt je lichaam in een fractie van een seconde stresshormonen aan. Die geven je de energie om te vechten of te vluchten, om je van het gevaar af te wenden. Dat gevaar kan van alles zijn, van een te volle agenda tot uitputtende mantelzorg of je zorgen maken of je alle ballen nog wel in de lucht kunt houden.

Je lichaam maakt die stresshormonen overigens aan uit voedingsstoffen, dat is belangrijk om te weten, voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij stress en burn-out.

Die energie waar stresshormonen voor zorgen wordt echter niet uit het niets gemaakt. Stresshormonen leggen andere systemen in je lichaam als het ware plat om energie te vergaren. Je spijsvertering bijvoorbeeld, daarom hebben veel mensen die last hebben van langdurige stress ook  darmklachten. Maar ook je immuunsysteem moet het ontgelden waardoor je allerlei kwalen kunnen ontwikkelen. En het stresshormoon cortisol onttrekt zoveel energie uit je brein dat helder denken er niet meer inzit, iets wat de opmaat kan vormen voor het oplopen van burn-outklachten.

Problemen ontstaan vooral als de stress langer aanhoudt. Dan worden er zoveel voedingsstoffen opgesoupeerd voor de productie van stresshormonen dat er te weinig overblijft voor de aanmaak van andere hormonen. Schildklierhormonen bijvoorbeeld, maar ook ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters), geslachtshormonen, hormonen die voor energie zorgen enzovoorts.

De hormonale disbalans die dan ontstaat -die overigens goed meetbaar is- zorgt voor heel veel burn-outklachten: vermoeidheid, uitputting, niet meer helder kunnen denken, nog meer stress, angst, slecht slapen, PMS en andere pijnklachten en depressie. En nog veel meer klachten, het is echt funest, langdurige stress. Als je maar door blijft gaan kan dat uiteindelijk leiden tot een complete hormonale meltdown. Dat noemen wij een burn-out. Het is die hormonale meltdown die tot al die fysieke, psychische en emotionele klachten leidt

Het mooie is dat die klachten sterk kunnen afnemen, in eerste instantie door het aanvullen van de juiste voedingsstoffen. Met voedingsstoffen kan stress afnemen, kan je stressbestendiger worden en je lichaam kan er weer nieuwe hormonen mee aanmaken. Daardoor nemen je klachten af of verdwijnen ze zelfs helemaal (tenzij je de oorzaak van je stress niet aanpakt, daar moet natuurlijk  ook aan gewerkt worden). Met dezelfde aanpak kunnen overigens ook mensen die last hebben van depressies goed geholpen worden, ook daar hebben we goede ervaringen mee.

Het met voedingsstoffen herstellen van de hormoonhuishouding is stap 1 in de stressologie methode maar er komt natuurlijk meer bij kijken, hoe komt het dat de ene mens meer stress ervaart dan de ander bijvoorbeeld? Wat is de invloed van trauma’s bij een burn-out of depressie? En meer belangrijke invloeden waar de psyche en het lichaam belangrijke rollen spelen. Vandaar dat we in onze aanpak niet alleen orthomoleculair werken, ook geneeskunde en psychologie spelen een belangrijke rol.

Op stressologie.nl vind je stressologen, dat zijn coaches en therapeuten die de stressologiemethode hebben aangeleerd, zij kunnen je helpen als je begeleiding zoekt.

Heel veel succes!


Alles draait om hormonen bij stress, burn-out en/of depressie, het is meer biologie dan psychologie!

 

 

Disclaimer: de methode die we stressologie hebben genoemd is nieuw en derhalve nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Dat is wel het geval bij de voedingsstoffen waar we mee werken, daar is veel onderzoek naar gedaan. Maar de methode als geheel is nog niet wetenschappelijk onderzocht. In de praktijk hebben we de afgelopen jaren wel hele mooie resultaten gezien. Het is onze intentie om de methode gaandeweg steeds meer te onderbouwen, ook vanuit wetenschappelijk perspectief.